Hållbarhet

 
Klinthagen, Gunnar Britse
Gruvnäringen hotar omställningen till ett hållbart samhälle.

Den största avfallsmängden i Sverige kommer från gruvindustrin. De största utsläpparna av koldioxid är företag som SSAB, Cementa, LKAB, Boliden, SMA och Nordkalk. Arbetstillfällena inom gruv- och täktverksamheten minskar genom effektivare och större maskiner och drift som är automatiserad. Detta innebär att det krävs personer med högre teknisk kompetens för att arbeta inom gruvindustrin i stället för de arbetstillfällen vi ser idag.

Gruv- och täktverksamhet påverkar ofta grundvatten eller skadar och påverkar intilliggande marker negativt. Det kan vara både dricksvattentäkter, tillrinningsområden, känsliga naturtyper och arter. Gruvindustrin tar inte ansvar för dessa försämringar som det ser ut idag, och vill i många fall inte ens erkänna att de påverkas. I norra Sverige hotas samernas möjligheter att utöva sin kultur då renbeteslandet påverkas. På Gotland hotas grundvattnet långsiktigt av kalkstensbrytning. 

Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov, och som respekterar mänskliga rättigheter och urfolksrättigheter.

Den svenska gruvindustrin har inte tagit de sociala, miljömässiga och ekonomiska hänsyn som de måste ta för att säkerställa våra och kommande generationers rätt till välfärd. Här borde Svemin tillsammans med universiteten arbeta mer med de Globala målen för att uppnå en hållbar utveckling.

Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.

Gunnar Britse